PredictIt Mencari Injunksi Membenarkan Dagangan Niaga Hadapan Politik Berterusan Pada 15 Feb.
toto

PredictIt Mencari Injunksi Membenarkan Dagangan Niaga Hadapan Politik Berterusan Pada 15 Feb.

Tiga minggu selepas PredictIt dan yang lain memfailkan tuntutan mahkamah terhadap Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi AS (CFTC), mereka meningkatkan tindakan mereka. Pengendali pasaran niaga hadapan politik dan mereka yang menggunakannya memfailkan hari Jumaat untuk injunksi awal SGP Prize Hari ini terhadap perintah pengawal selia persekutuan yang memerlukannya untuk mencairkan semua pasaran terbukanya menjelang Februari.

Joe Biden
Presiden Joe Biden, yang ketika itu calon untuk jawatan itu, bercakap pada acara kempen Oktober 2020 di Wilmington, DE. PredictIt dan plaintif lain dalam tuntutan mahkamah terhadap CFTC memfailkan injunksi pada hari Jumaat. Mereka sedang berusaha untuk membenarkan pengendali perdagangan niaga hadapan politik meneruskan pasaran dagangan presiden 2024 dan pasaran lain yang CFTC telah diarahkan untuk dibubarkan menjelang 15 Februari 2023. (Imej: JoeBiden.com/YouTube)
Usul itu, yang dikemukakan di Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Barat Texas, memohon penggantungan tarikh pembubaran CFTC pada 15 Februari untuk semua pasaran tertunggak PredictIt. Itu termasuk pasaran untuk acara politik pada 2024, seperti pilihan raya presiden.

Mandat tertentu itu, yang memerlukan pembubaran pramatang kontrak pilihan raya 2024 dan lain-lain, sudah menyebabkan gangguan, herotan dan terkehel yang tidak perlu dan merosakkan dalam pasaran tersebut,” kata usul itu. “Oleh kerana kerosakan ekonomi kepada pelabur Pasaran disebabkan oleh tindakan Kerajaan persekutuan, imuniti kedaulatan dan prinsip lain akan menyukarkan untuk mendapatkan semula kerosakan ini kemudian, menyebabkan kemudaratan itu tidak boleh diperbaiki.”

PredictIt juga mahukan keupayaan untuk menambah kontrak pada pasaran yang telah dilaksanakan pada 4 Ogos. Pada masa itulah CFTC memaklumkan Victoria University of Wellington bahawa surat “Tiada Tindakan” PredictIt telah dibatalkan . Injunksi meliputi yang membolehkan PredictIt menyenaraikan kontrak untuk calon baharu yang telah muncul dalam perlumbaan yang ditawarkan di tapak.

PredictIt Says Tindakan CFTC Memudaratkan Peniaga
PredictIa disertai dalam tuntutan mahkamah oleh dua profesor kolej yang menggunakan pasaran untuk tujuan penyelidikan. Mereka juga disokong oleh dua pelabur yang mengatakan keputusan CFTC akan menyebabkan kerugian mereka, kerana mereka memiliki saham dalam pasaran yang akan ditutup selepas tarikh 15 Februari.

Menurut memo sokongan yang dikemukakan bersama usul itu, sehingga 75 pasaran tidak akan tamat tempoh pada 15 Februari 2023, tarikh akhir pembubaran CFTC, dan hampir 14,500 pedagang mempunyai kontrak dalam pasaran tersebut.

“Peniaga cuba menyelamatkan pelaburan mereka, sama ada dengan Data Sydney mengeluarkan aset mereka sepenuhnya daripada Pasaran atau cuba meramalkan apakah kepercayaan lazim tentang hasil peristiwa pada tarikh akhir, dan bukannya hasil yang sebenarnya,” memo itu dinyatakan.

Aristotle International, penyedia teknologi dan perunding untuk kempen politik dan syarikat induk PredictIt, juga merupakan plaintif. Memo itu menyatakan Aristotle bekerjasama dengan Universiti Victoria untuk menubuhkan pasaran perdagangan niaga hadapan politik dan melabur lebih daripada $7 juta dalam operasinya. PredictIt juga menggaji 25 pekerja sepenuh dan sambilan.

Satu isu PredictIt dan plaintif lain tidak berusaha untuk mengendalikan melalui injunksi adalah keupayaan untuk menawarkan pasaran baharu.

“Plaintif juga mencabar keputusan Suruhanjaya untuk menutup Pasaran dan menghalang pengeluaran kontrak mengenai topik baharu, tetapi akan mendapatkan kelegaan mengenai isu itu dalam perjalanan biasa melalui prosiding penghakiman ringkasan,” kata usul bagi injunksi itu.

‘Sewenang-wenangnya dan berubah-ubah’
Pada Oktober 2014, CFTC mengeluarkan surat tidak bertindak kepada Universiti Victoria, membenarkan PredictIt menawarkan pasaran niaga hadapan politik. Tetapi agensi persekutuan memasukkan beberapa ketetapan, seperti mengehadkan pelaburan individu dan bilangan peniaga untuk setiap kontrak.

Dalam suratnya pada Ogos, suruhanjaya itu berkata PredictIt melanggar syarat surat itu tetapi tidak menunjukkan kriteria khusus yang dianggapnya dilanggar.

Nota kaki dalam memo itu menunjukkan bahawa beberapa pegawai CFTC “menyampaikan pandangan mereka secara lisan” bahawa sesetengah pasaran yang ditawarkan oleh PredictIt, seperti kelulusan undang-undang atau siapa yang akan menjadi penama Mahkamah Agung, bertentangan dengan surat tanpa tindakan.

Walau bagaimanapun, plaintif menyatakan cadangan Universiti Victoria pada Toto Hongkong 2014 yang menggesa menawarkan pasaran pada pilihan raya “dan persoalan politik penting lain” yang tidak terikat dengan peperangan, keganasan atau pembunuhan, perkara yang secara khusus dilarang oleh undang-undang persekutuan.

“Penjelasan untuk keputusan Pembatalan ini tidak ditulis di mana-mana. Tetapi setakat ini adalah asas kepada mandat agensi untuk menutup pasaran, ia adalah sewenang-wenangnya dan berubah-ubah,” kata plaintif.